Saturday, February 17, 2007

Flims: traditioneel dorp met hip skigebied

voorbeschouwing - deel 1 - 2 - 3 - 4 - 5

Binnenkort ga ik skiën in Flims, en ter voorbereiding heb ik wat informatie verzameld over dit Zwitserse skidorp.

Flims Dorf


Flims ligt in het kanton Graubünden, in het dal waar de Vorderrhein (de Voor-Rijn) zijn loop begint alvorens bij Reichenau met de Hinterrhein (de Achter-Rijn) te versmelten tot de Rijn die via de Bodensee zijn loop vervolgt en uitmondt in de Noordzee.

Van oorsprong is Flims een eenvoudig boerendorp, van boeren die hun vee 's zomers op de groene berghellingen lieten grazen. De melk werd naar het dorp gebracht, en daar direct verkocht. Op de berghellingen staan nog allerlei hutten waar de boeren 's zomers verbleven. 's Winters zaten ze in hun boerenwoningen - op de begane grond waren de stallen met het vee, en op de verdieping woonden de boeren zelf. De warmte van het vee verwarmde zo de woonvertrekken in de koude winters.
Tegenwoordig wordt de melk met vrachtwagens het dorp uit vervoerd om elders gepasteuriseerd en verder verwerkt te worden. Flims is ook niet echt een boerendorp meer, maar een echt vakantiedorp geworden, waar je 's zomers kan wandelen, rotsklimmen, paragliden, mountainbiken en zwemmen in de Caumasee. In de winter is het een echt wintersportdorp waar je kan skiën, snowboarden, langlaufen en sneeuwwandelingen maken.
Het dorp bestaat uit twee gedeeltes: Flims Dorf, dicht bij de pistes, en Flims Waldhaus, dat wat verder van de berghellingen is verwijderd.

Het skigebied waar Flims onderdeel van is is de Weisse Arena, samen met de plaatsen Laax en Falera. Dit gebied telt 220 km aan piste, waarvan 63 km blauw is, 71 km rood, en maar liefst 86 km zwart. Het gebied telt ook een groot aantal freerider routes, ongeprepareerde pistes, die wel onder de bescherming van de pistedienst vallen. Off-piste op de piste dus. De lift naar de Cassons, 2675m hoog, leidt zelfs naar geen enkele geprepareerde piste, maar naar een tweetal freeride afdalingen.

Skigebied Weisse Arena

Het gebied ligt tussen de 1100m, de hoogte van de dorpen Flims en Laax (Falera ligt op 1220m), en 3018m, de Vorab Gletscher, die al vroeg in het seizoen open is voor skiërs. Vanwege dit grote hoogteverschil is het een erg gevarieerd gebied, met allerlei soorten pistes, al dan niet tussen de bomen door of op het kale gletscher terrein. Het is behoorlijk sneeuwzeker doordat 70% van het gebied boven de 2000m ligt.

Er is verder 35 km aan langlaufloipes, verbonden met de 25 km van Trin Mulin, en maar liefst 60km aan winterwandelpaden.

Ondanks dat Flims tot voor kort een nogal traditioneel dorp was, is het een zeer modern wintersportoord. Snowboarders zijn er al vanaf 1985 te vinden; midden jaren 90 was er de eerste boardercross, en er is een supermodern snowpark. In het voorseizoen ligt het park op de Vorab Gletscher, in het winterseizoen bij de Crap Sogn Gion. Diverse wedstrijden worden er gehouden: vorig jaar de NK snowboard, er zijn regelmatig FIS wereldbeker wedstrijden, en ook het circuit van de Burton European Open Snowboarding strijkt er regelmatig neer.


'Monsterpipe' in het snowpark van de Weisse Arena


Het gebied komt ook voor in de snowboard games voor de XBox, Amped 2 en 3.

Een bijzonderheid in het gebied is het Mountain Hostel Crap Sogn Gion, een hotel waar je midden op de piste kan overnachten! Als je daar slaapt kan je dus al met skiën beginnen voordat de liften geopend zijn. Helaas zal ik daar tijdens mijn verblijf niet verpozen, maar als ik de wervende tekst van deze tent lees moet ik moeite doen om niet daar te boeken:

Würden Sie am liebsten mitten auf der Piste übernachten, wenn’s nur nicht so kalt und unbequem wäre? Im Mountain Hostel Crap Sogn Gion können Sie das, allerdings schön warm und komfortabel. Im Zentrum des Resorts, auf 2’228 m ü.M. schlafen Sie wie im Ski- und Snowboardhimmel und schweben morgens vor allen anderen über den jungfräulichen Pulverschnee.
Nog zo'n hotel is Berghaus Nagens, dat ook midden in het skigebied ligt. Zal deze vakantie eens kijken of het wat is, want de prijzen lijken mee te vallen: zo'n 600 euro per week halfpension, inclusief liftpas. Dan heb je echter geen enkel drankje, behalve bij je ontbijt...

Al met al lijkt het me een topgebied, helemaal met de verse laag poeder die er vanaf dit weekend verwacht wordt!


Links:

Labels:

Saturday, February 10, 2007

Ski CV

Gebieden
1995 - Münster, CH - mijn eerste skivakantie, op latten die 15 cm langer dan mijzelf waren, op de twee pistes van de kleine dorpjes Münster en Geschinen in het Goms dal. De liften waren open van 10-12 (dan had ik les) en 14-16. Na het skiën kon ik nauwelijks de trap op vanwege de pijn in m'n knieën.
1996 - december - Praloup, F - mijn eerste skivakantie in een 'echt' skigebied. De tweede en laatste keer dat ik les had. Met z'n zessen in een veel te klein kippenhok van Sportura.
1997 - voorjaar - vanwege mijn stage woonde ik in Grenoble, F. Vandaar uit in het weekend geskied in Chamrousse, Villard-de-Lans en Les Deux Alpes. De eerste twee zijn kleine gezinsgebieden, maar voor een dag voor een nog niet al te ervaren skiër prima.
1998 - januari - Villard-de-Lans, F
2000 - maart - Orcières Merlette, F
2001 - maart - Montgenèvre, F
2002 - maart - Orcières Merlette, F
2002 - maart - Les Deux Alpes, F
2003 - maart - Montgenèvre, F
2003 - maart - Les Menuires, Trois Vallées, F
2004 - januari - Oz-en-Oisans, Alpe d'Huez, F
2004 - maart - Königsleiten, Zillertal Arena, A
2004 - december - Tignes, F
2005 - januari - Vallandry, Les Arcs, F
2005 - maart - Oz-en-Oisans, Alpe d'Huez, F
2005 - december - Ellmau, Skiwelt Wilder Kaiser Brixental, A
2006 - maart - Arc 1950, Les Arcs, F
2006 - december - Val Thorens, Trois Vallées, F
2007 - januari - Tignes, F
2007 - maart - Flims, CH
2007 - december - La Toussuire, F
2008 - januari - Toerskiën rondom Grenoble, F - Charmant Som
2009 - januari - Quatre Vallées, CH
2009 - maart - Avoriaz, Portes du Soleil, F
2010 - januari - Grindelwald, CH. deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7, tot slot
2010 - maart - Flims/Laax, CH. Los in Laax! - Los in Laax 2: Verse sneeuw! - Los in Laax 3: de laatste restjes poeder - Los in Laax 4: rocksresort - Los in Laax 5: de Cassonsgrat, de mooiste plek van het skigebied - Los in Laax 6: pistes en restaurants - Los in Laax 7: freestyle paradijs
2010 - april - Les Menuires, Trois Vallées, F. Last minute naar Les Menuires - Last minute naar Les Menuires – 2: poeder en zon! - Last minute naar Les Menuires 3 – Le Grand Bleu - Last minute naar Les Menuires 4 – pieken rond Val Thorens - Last minute naar Les Menuires 5 – Courchevel
2011 - januari - Brixen im Thale, A
2011 - maart - Les Menuires, Trois Vallées, F
2011 - december, Stubaital, A. Dag 1 - Schlick 2000 - Stubaier gletsjer
2012 - januari - Les Menuires, Trois Vallées, F. Voorpret - Na de sneeuwstorm - Prachtdag in de Trois Vallées - La Masse, Meribel en La Tania - Pieken rond Val Thorens en chic in Courchevel
2012 - januari - Villard de Lans (Espace-Villard-Corrençon), F. Villard de Lans, klein maar gevarieerd wintersportgebied

Equipment
tot 2003: huur materiaal
2003 - maart - ski's: Atomic GS 9.21
2003 - maart - schoenen: Lange Comp 100 - prachtige schoenen
2005 - juli - Navman A300 Sport.Tool
2005 - augustus - Helm: Giro Sestrière
2006 - december - Ski's: Salomon 1080 Foil

Monday, February 05, 2007

Een heerlijk weekje Tignes - dag 6: een koud afscheid

dag 1 - dag 2 - dag 3 - dag 4 - dag 5 - dag 6

De zesde en tevens laatste dag was een tamelijk heldere en zonnige dag. Net als dag 5 was het weer behoorlijk koud. Deze dag zijn we eerst richting Val d'Isére gegaan.

DSCF1934

DSCF1935

Als ik het me goed herinner zijn bovenstaande foto's genomen van de Épaule du Charvet piste, die vandaag of gisteren voor het eerst open was. Eerder in de week lag er waarschijnlijk te weinig sneeuw, en later was er wellicht lawinegevaar, want na de verse sneeuwval was de eronder gelegen Santons ook niet open.

Hierna hebben we een tijdje boven Val d'Isère geskied, waar ik ook met mijn fototoestel wat filmpjes heb geschoten van twee pistes. Dat bezorgde me wel ongelooflijk koude handen met deze temperatuur!

Piste "M" (Solaise)

Diebold 1 (Bellevarde)

Diebold 2 (Bellevarde)

Later op de dag ook nog veel geskied bij de Col du Palet van Tignes, maar daar helaas geen foto's van gemaakt.

Om de week een beetje in stijl af te sluiten, 's middags nog de Sache piste af gegaan, waar ik onderstaande foto's heb genomen.

DSCF1940

DSCF1941

DSCF1942

DSCF1943

DSCF1944

DSCF1945

DSCF1946

Zoals altijd was het weer heerlijk rustig op deze prachtige piste.

En dan zit een prachtweek skiën er bijna op!
Nog net niet, want de Sache gondel is nog nét open. Dus nog één keer omhoog gegaan om even rustig naar beneden te glijden over de blauwe Rhododendron en Mélèzes pistes. Een deel van de Mélèzes gaat over de weg, waar ook een diepgevroren tunneltje was:

DSCF1949

DSCF1948

En toen... Toen zat het er echt op. Helaas.
Eenmaal in het chalet aangekomen, kwam ik er achter dat het vandaag wel écht koud was geweest, want er stond ijs tussen mijn binnen en buitenschoen.

Labels:

Friday, February 02, 2007

Een heerlijk weekje Tignes - dag 5: Pissaillas

dag 1 - dag 2 - dag 3 - dag 4 - dag 5 - dag 6

Deze één-na-laatste dag begon goed, want toen ik wakker werd leek het redelijk helder. Geen verse sneeuw dit keer, maar ja, je kan niet alles hebben.
DSCF1895

Het was deze dag wel behoorlijk koud. Beneden, in Les Brévières was het -13. Op de Grande Motte was het zelfs -23. Dat zorgde ervoor dat de Isère, die voor de lift langs stroomt, stoomde alsof er heet water in zat.

DSCF1897

DSCF1899

In het algemeen had je niet heel veel last van die kou - zolang er geen harde wind was en je in de zon skiede, maar af en toe deed het echt pijn. Bijvoorbeeld in de lange, trage Marais stoeltjeslift, met een forse wind op je gezicht.

Onderstaande foto is ook beneden bij de gondel genomen. Als je daar staat te wachten en je ziet dit, weet je dat het weer een prachtdag gaat worden...

DSCF1898

De dag begon zo mooi dat ik meteen ook maar wat foto's vanuit de Sache gondel heb genomen.

DSCF1901

DSCF1903

Boven aangekomen heb ik mezelf nog even op de 'film' (met mijn fototoestel) laten zetten in de poeder naast de Myosotis piste. Filmpje 1. Filmpje 2.

Deze dag zijn we vrij rap naar Val d'Isère toegeskied, en daar splitste de grote groep zich op, in 'koffiedrinkers', die het om 11 uur 's ochtends al nodig vonden een deel van deze supermooie dag op een terras voorbij te laten gaan, en twee anderen die liever in de sneeuw bleven. Het moge duidelijk zijn dat ik niet bij die eerste groep hoorde...

Aangezien we toch al vroeg bij Val d'Isère waren hebben we meteen koers gezet richting de Pissaillas gletscher, het zomerskigebied van Val d'Isère. Twee jaar terug was ik daar ook al geweest (in de winter), en ik wilde het wel weer eens zien.
Dus eerst het stoeltje Solaise Express genomen - een van de weinigen met bubble in Espace Killy.

DSCF1907

Net als bij Les Brévières en Les Boisses, is dit één van de weinige plekken in het gebied waar nog wat bomen staan - de rest ligt te hoog. Die bomen geven het wel een mooi sfeertje.

DSCF1908

Hieronder een boarder die toch ook liever op de piste was dan koffie dronk....

DSCF1909

DSCF1910

DSCF1911

Boven aangekomen was het opvallend dat het skigebied zich over een vrij vlak graatje uitstrekte. Daarom hingen er ook wat van die koorden die bij die niet zo steile stukjes als slepertje fungeren. Even aan zo'n ding gehangen, en vervolgens de Glacier Express genomen. Hierna de Leissières Express gepakt - twee jaar terug was die gesloten omdat er erg weinig sneeuw lag, maar nu was hij open.
Het vreemde aan die stoeltjeslift is dat je er qua hoogte uiteindelijk niet zo veel mee op schiet - hij zorgt er alleen voor dat je over een graat heen komt naar een andere vallei.
Eerst gaat hij dus omhoog, en vervolgens weer naar beneden.
Onderstaande foto's zijn allemaal vanuit die lift genomen.

DSCF1913

DSCF1914

DSCF1915

Als je eenmaal over de graat bent duik je diepte weer in. Heb nooit angst in liftjes, maar dit vond ik wel even spannend. Je bent het echt niet gewend. Je ziet ook de 'tegenliggers' zitten in het liftje - aan beide kanten kan je instappen om je over de graat te laten brengen.

DSCF1917

DSCF1918

Eenmaal aan de overkant moesten we eerst het slepertje 'Col' nemen richting het zomerskigebied. Doordat er niet zo heel veel sneeuw lag, kwam het pannetje aardig hoog tussen je benen. Als ik dus kinderen krijg met een plat hoofd, dan weet ik wie ik moet aanklagen... Ze hadden het liftje dan ook verboden voor te korte kinderen.

Vervolgens over een vlak stukje blauw richting de Cascade Express.

DSCF1921

Vanaf de top van de Cascade Express ook weer een mooi uitzicht.
DSCF1923

We kregen de indruk dat dit gebied gisteren gesloten was geweest, want er lag hier tussen de geprepareerde pistes nog een hoop poeder, niet al te veel verspoord. Dat betekende dus weer even lekker poeder skiën!

Aangezien we nog een heel stuk terug moesten, zijn we hierna in één ruk afgedaald naar Le Fornet. Bij die afdaling ski je ook nog een stukje over de weg die over de Col de l'Iseran gaat. De piste hier naartoe is bij vlagen redelijk vlak, dus dan moet je vaart houden. Dat was goed voor de statistieken, want hier heb ik 75 km/u geklokt op mijn Navman.

Beneden lekker gegeten en vervolgens op de skibus gestapt naar het dalstation van de stoeltjeslift Laisinant Express. Die was 2 jaar terug nog in aanbouw, dus we wilden hem wel even testen natuurlijk.
Vanaf de Laisinant Express kan je met de 'rode' Aiglon piste weer terug richting het Solaise gebied van Val d'Isère. Waarom die piste rood zou moeten zijn weet ik echt niet, want het was gewoon een groen pad! Vreemd.

Hierna zijn we zoetjes aan weer terug gegaan naar Tignes, waar ik vanaf de Rhododendron piste nog wat foto's heb genomen.
DSCF1928

DSCF1930

Bij Les Boisses aangekomen kreeg ik wel een beetje medelijden met de soldaten die nog steeds met hun oefening bezig waren... De hele week toerden ze al door het gebied. Ze begonnen al wanneer wij nog lekker aan het ontbijt zaten en waren nog bezig wanneer wij ons eerste Kronenbourg-je opendraaiden.

DSCF1931

Het was weer een mooie dag!

Labels:

Thursday, February 01, 2007

Een weekje warm weer in Morillon

Hieronder zie je wat een weekje warm weer met een mooi besneeuwd gebied doet...
De foto's zijn door mijn zusje genomen in Morillon, Le Grand Massif (gebied van Flaine).

7 januari 2007
P1070003

12 januari 2007
P1120118