Saturday, February 17, 2007

Flims: traditioneel dorp met hip skigebied

voorbeschouwing - deel 1 - 2 - 3 - 4 - 5

Binnenkort ga ik skiën in Flims, en ter voorbereiding heb ik wat informatie verzameld over dit Zwitserse skidorp.

Flims Dorf


Flims ligt in het kanton Graubünden, in het dal waar de Vorderrhein (de Voor-Rijn) zijn loop begint alvorens bij Reichenau met de Hinterrhein (de Achter-Rijn) te versmelten tot de Rijn die via de Bodensee zijn loop vervolgt en uitmondt in de Noordzee.

Van oorsprong is Flims een eenvoudig boerendorp, van boeren die hun vee 's zomers op de groene berghellingen lieten grazen. De melk werd naar het dorp gebracht, en daar direct verkocht. Op de berghellingen staan nog allerlei hutten waar de boeren 's zomers verbleven. 's Winters zaten ze in hun boerenwoningen - op de begane grond waren de stallen met het vee, en op de verdieping woonden de boeren zelf. De warmte van het vee verwarmde zo de woonvertrekken in de koude winters.
Tegenwoordig wordt de melk met vrachtwagens het dorp uit vervoerd om elders gepasteuriseerd en verder verwerkt te worden. Flims is ook niet echt een boerendorp meer, maar een echt vakantiedorp geworden, waar je 's zomers kan wandelen, rotsklimmen, paragliden, mountainbiken en zwemmen in de Caumasee. In de winter is het een echt wintersportdorp waar je kan skiën, snowboarden, langlaufen en sneeuwwandelingen maken.
Het dorp bestaat uit twee gedeeltes: Flims Dorf, dicht bij de pistes, en Flims Waldhaus, dat wat verder van de berghellingen is verwijderd.

Het skigebied waar Flims onderdeel van is is de Weisse Arena, samen met de plaatsen Laax en Falera. Dit gebied telt 220 km aan piste, waarvan 63 km blauw is, 71 km rood, en maar liefst 86 km zwart. Het gebied telt ook een groot aantal freerider routes, ongeprepareerde pistes, die wel onder de bescherming van de pistedienst vallen. Off-piste op de piste dus. De lift naar de Cassons, 2675m hoog, leidt zelfs naar geen enkele geprepareerde piste, maar naar een tweetal freeride afdalingen.

Skigebied Weisse Arena

Het gebied ligt tussen de 1100m, de hoogte van de dorpen Flims en Laax (Falera ligt op 1220m), en 3018m, de Vorab Gletscher, die al vroeg in het seizoen open is voor skiërs. Vanwege dit grote hoogteverschil is het een erg gevarieerd gebied, met allerlei soorten pistes, al dan niet tussen de bomen door of op het kale gletscher terrein. Het is behoorlijk sneeuwzeker doordat 70% van het gebied boven de 2000m ligt.

Er is verder 35 km aan langlaufloipes, verbonden met de 25 km van Trin Mulin, en maar liefst 60km aan winterwandelpaden.

Ondanks dat Flims tot voor kort een nogal traditioneel dorp was, is het een zeer modern wintersportoord. Snowboarders zijn er al vanaf 1985 te vinden; midden jaren 90 was er de eerste boardercross, en er is een supermodern snowpark. In het voorseizoen ligt het park op de Vorab Gletscher, in het winterseizoen bij de Crap Sogn Gion. Diverse wedstrijden worden er gehouden: vorig jaar de NK snowboard, er zijn regelmatig FIS wereldbeker wedstrijden, en ook het circuit van de Burton European Open Snowboarding strijkt er regelmatig neer.


'Monsterpipe' in het snowpark van de Weisse Arena


Het gebied komt ook voor in de snowboard games voor de XBox, Amped 2 en 3.

Een bijzonderheid in het gebied is het Mountain Hostel Crap Sogn Gion, een hotel waar je midden op de piste kan overnachten! Als je daar slaapt kan je dus al met skiën beginnen voordat de liften geopend zijn. Helaas zal ik daar tijdens mijn verblijf niet verpozen, maar als ik de wervende tekst van deze tent lees moet ik moeite doen om niet daar te boeken:

Würden Sie am liebsten mitten auf der Piste übernachten, wenn’s nur nicht so kalt und unbequem wäre? Im Mountain Hostel Crap Sogn Gion können Sie das, allerdings schön warm und komfortabel. Im Zentrum des Resorts, auf 2’228 m ü.M. schlafen Sie wie im Ski- und Snowboardhimmel und schweben morgens vor allen anderen über den jungfräulichen Pulverschnee.
Nog zo'n hotel is Berghaus Nagens, dat ook midden in het skigebied ligt. Zal deze vakantie eens kijken of het wat is, want de prijzen lijken mee te vallen: zo'n 600 euro per week halfpension, inclusief liftpas. Dan heb je echter geen enkel drankje, behalve bij je ontbijt...

Al met al lijkt het me een topgebied, helemaal met de verse laag poeder die er vanaf dit weekend verwacht wordt!


Links:

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home