Tuesday, January 15, 2008

Toerski 4: selecteren van de tocht

Bij het toerskiën moet je je wat beter voorbereiden dan bij een dagje de piste af tetteren. Je wil geen slecht weer krijgen tijdens je tocht, en je moet de risico's van lawines zoveel mogelijk beperken.

Weersverwachting
Daarom bekeken we eerst de weersverwachting voor de volgende dag. Daarvoor gebruikten we de site van Météo France (de Franse KNMI) en Calepin (site van een weeramateur) voor het weer.

Lawineberichten
Météo France geeft ook de officiële lawineberichten uit, en informatie over de sneeuw buiten de pistes. Hier bijvoorbeeld voor de Isère regio. De informatie die je daar vindt is best uitgebreid - vaak wordt er een onderscheid gemaakt voor het lawinegevaar per hoogte, en per oriëntatie van de helling.

In de week dat wij aan het toerskiën waren was het lawinegevaar onder de 2100m bijvoorbeeld een stuk lager dan boven de 2100m, omdat het wat had geregend onder de 2100m, waardoor het sneeuwpak beter gestabiliseerd was dan hoger, waar wat verse poeder lag.

Je kan er ook de hoogte vinden waarop de sneeuw een dicht be-ski-baar pak vormt - dit voor noord- en zuidhellingen. Bij zuidhellingen is dit gauw een paar honderd meter hoger dan bij noordhellingen.

Keuze van de tocht
Met behulp van deze informatie gaan we dan een tocht selecteren. Dankzij het weerbericht, lawinebericht en de sneeuwhoogtes (die je zelf ook ervaren hebt bij je tocht op die dag) weet je vaak wel een beetje waar je de tocht wilt gaan maken.
Het selecteren deden we met behulp van wat boekjes, waarvan ik op dit moment de naam even niet weet. Hier staat wat basisinformatie over de route: het hoogteverschil, de zwaarte van het omhoog lopen, de moeilijkheid van het skiën. Aangezien wij nog niet al te ervaren zijn, kozen we de makkelijkere tochten.
Behalve deze korte info op basis waarvan je de tocht selecteert, staat er een grof kaartje van de te volgen route, en een wat uitgebreidere beschrijving. Als je op basis van deze info denkt dat dit de tocht is die je wil maken is het zaak om de kaart erbij te pakken.

Kaart
Het IGN, het Franse geografische instituut, heeft mooie gedetaileerde kaarten van heel Frankrijk. Die zijn erg handig, en we hadden er altijd één bij ons van het gebied waar we de tocht gingen maken. De beschrijvingen in de boekjes verwijzen ook naar deze kaarten, die een schaal van 1 : 25 000 hebben.
De avond ervoor bekeken we al de in het boekje beschreven route op de kaart, zodat we alvast een idee hadden hoe we zouden moeten gaan lopen. In het algemeen waren de routebeschrijvingen erg duidelijk en hadden we geen twijfel over hoe te lopen.

Handig als hulp bij het kaartlezen onderweg is een hoogtemeter. Zelf had ik mijn Navman bij me, die de hoogte door middel van GPS bepaalt. Maar je hebt ook hoogtemeters die werken op luchtdruk - iets minder precies maar ook prima. Die moet je dan aan het begin van je tocht wel even 'ijken' op een punt waarvan je de hoogte precies weet.

Recente info over de route
Als laatste keken we vaak ook nog even op de site van Camp to Camp, waar veel informatie over toerski tochten te vinden is. Het leuke is dat toerskiërs er zelf ook informatie op kunnen zetten over een tocht die ze net gelopen hebben. Met een beetje geluk heeft iemand recentelijk de tocht gemaakt die je wil gaan doen, en heb je op deze manier actuele informatie over de condities op de route. Hier een voorbeeldje van zo'n beschrijving van een tocht.

Het is ook handig om een 'thuisblijver' op de hoogte te brengen van de tocht die je gaat maken. Wij stuurden altijd een SMSje met de tocht naar iemand die ook toerskiet, zodat die wist om welke route het precies ging. Als we ons dan niet voor een bepaalde tijd weer terug zouden melden, kon zij de reddingsdiensten waarschuwen.

Bovenstaand gedaan hebbende, konden we altijd met een veilig gevoel aan de tocht beginnen.

Tijdens de tocht beoordeelden we ook nog de situatie ter plaatse. Op een dag vertrouwden we de sneeuw niet meer op een redelijk steile helling - ongeveer 30 graden - en besloten we dus ook niet meer verder omhoog te gaan. Mijn vriend en ik hadden wat dat betreft gelukkig altijd dezelfde mening - better be safe than sorry...

Labels:

2 Comments:

Blogger jjv said...

De site http://www.skitour.fr/ is ook erg goed om route beschrijvingen te vinden en posts van mensen die de route recent hebben gedaan. De zoek interface werkt erg goed. Zeker goed, zo niet beter, naast camptocamp.

De ski-de-rando gidsjes zijn te zien op
http://www.avalanche-net.com/culture/topo.php
de bovenste twee (zwarte en witte boeken) zijn DE topo-neige gidsen. De zwarte hebben de naam iets meer tochten te bevatten, en met name iets meer zware/moeilijke/gevaarlijke tochten. Ook zijn de zwarte iets mooier uitgevoerd met een index per tocht op hoogteverschil, helling orientatie, moeilijkheid, etc. Beide in het Frans.

8:30 AM, January 18, 2008  
Anonymous Plymouth Pool Services said...

Very thoughtful blog

7:24 PM, December 12, 2022  

Post a Comment

<< Home