Saturday, January 12, 2008

Toerski 1: de Charmant Som

Aansluitend aan mijn weekje in La Toussuire, ben ik op zaterdag doorgereden naar een vriend van me in Grenoble, om een weekje te gaan toerskiën, met zijn appartement in Grenoble als uitvalsbasis.

Het idee van toerskiën is dat je zelf ergens een berg op loopt en dan weer beneden skiet, zonder gebruik te maken van de liften en geprepareerde pistes van de skigebieden. Het omhoog lopen doe je op toerski's, ski's waarvan tijdens het lopen de hiel los zit, zodat dit wat prettiger gaat.

Grenoble was een goede uitvalsbasis, want het ligt prachtig tussen verschillende bergmassieven: de Vercors, de Belledonne, en het Grandes Rousses massief.

Na er 's ochtends te zijn aangekomen meteen naar een toerski winkel gegaan om materiaal te huren. Het materiaal dat je nodig hebt zijn toerski's, toerski schoenen, een lawinepieper, schep en sonde, stijgvellen en harsijzers. Bij hem om de hoek zat Clavel (Clavel, On a marché sur la Terre, 54 cours Jean Jaurès, 38000 Grenoble), een kleine gespecialiseerde zaak voor dit soort materiaal, waar ik voor 75 euro voor een week klaar was. Bijzonder goedkoop, want bij andere grote zaken ben je al gauw het dubbele kwijt voor deze uitrusting. Verder werd je er ook relaxed geholpen door vakkundige medewerkers.

Later zal ik iets meer over het benodigde materiaal schrijven, eerst nu wat over ons eerste tochtje.

Het doel van deze tocht was om met mijn vriend Sjaak en zijn vriendin Martien de Charmant Som te beklimmen. De Charmant Som is een bergtop van 1867 meter in de Chartreuse, ten noorden van Grenoble. Je parkeert je auto bij de Col de Porte, een colletje op iets van 1300 meter hoogte, waar ook een klein skigebiedje is, dat net zijn honderdjarig bestaan vierde. Gezien de lage ligging van het gebied zal het de komende honderd jaar niet halen vrees ik...

Het is een eenvoudig tochtje, omdat de route voor het merendeel over een ondergesneeuwde weg loopt. Een makkelijk begin dus.

Het was niet zulk mooi weer - nogal bewolkt en een beetje mistig. Ondanks dat het niet echt warm was, maar in het begin van de tocht wel iets boven het vriespunt, merkte ik dat je het van toerskiën écht warm krijgt. Mijn thermoshirt, ski pully en jas waren wat teveel van het goede...

Omdat we wat laat begonnen met lopen - tegen een uur of 3 - hebben we de top niet bereikt, omdat we anders in het donker terug zouden moeten gaan. Iets onder de top, na 500 hoogtemeters te zijn geklommen, hebben we even gepauseerd in de luwte van een afdak bij iets wat 's zomers een kaasboerderij is.


'Uitzicht' vanaf de kaasboerderij

Het was erg prettig om daar uit de wind en droog te kunnen zitten, want op die hoogte, net uit het bos, waaide het flink en het was ook iets begonnen te sneeuwen.


'Uitzicht' vanaf de kaasboerderij


Matig weer

De afdaling op de toerski's was meteen ook even wennen - het zijn wat kortere, smallere en minder gecarvede latten dan mijn geliefde Foils, dus dat ging nog wat klunzig.


Klaarmaken voor het skiën


Klaarmaken voor het skiën - de stijgvellen verwijderen


Kruis iets onder de top van de Charmant Som

Maar al met al een goede eerste dag om even te wennen aan het materiaal...

Labels:

1 Comments:

Blogger Jon said...

Zaterdag schreef ik dit nog:
"Je parkeert je auto bij de Col de Porte, een colletje op iets van 1300 meter hoogte, waar ook een klein skigebiedje is, dat net zijn honderdjarig bestaan vierde. Gezien de lage ligging van het gebied zal het de komende honderd jaar niet halen vrees ik..."

en nu, de dinsdag erna lees ik dit:
http://pistehors.com/news/ski/comments/0800-col-de-porte-ski-station-closed/

Gaat wel heel erg snel!

10:20 PM, January 15, 2008  

Post a Comment

<< Home