Saturday, July 22, 2006

Geoportail - Google Earth's meerdere in Frankrijk?

De Franse overheid heeft op 23 juni de nieuwe site GéoPortail gelanceerd, met niemand minder dan de Franse president Jacques Chirac.
GéoPortail is een soort Google Earth, met luchtfoto's van Frankrijk en overzeese gebiedsdelen van dit land, dat toch een aardig koloniaal verleden heeft, als je de startfoto van de wereld eens bekijkt.
Terwijl Google Earth zowel te benaderen is via je web browser als via een applicatie die draait op je eigen machine, gebruikmakend van je internet connectie, is GéoPortail alleen maar via je web browser te benaderen. Ik vind het altijd erg leuk om met Google Earth te kijken naar gebieden waar ik in Nederland ben geweest, maar zeker ook mijn vakantiegebieden, en de skigebieden vormen daar een groot deel van. Dat kan nu ook met GéoPortail, en ik moet zeggen dat het detail van de foto's daar aanzienlijk beter is dan bij Google Earth. In vakantieparken kan je bijvoorbeeld de huisjes ook daadwerkelijk zien liggen. Google Earth heeft dat detail ook op sommige plaatsen, maar lang niet overal.
Dát is op dit moment het meest grote voordeel van GéoPortail. Op dit moment kent het nog wel wat nadelen ten opzicht van Google Earth, helaas:

  • In Google Earth kan je het beeld als het ware 'kantelen', waardoor je een echt 3D effect krijgt. Helaas is dat met GéoPortail nog niet mogelijk. Het staat wel aangekondigd voor oktober van dit jaar.
  • Met Google Earth is het makkelijker om plaatsen met andere te delen. Je mailt gewoon een placemark naar iemand anders en hij of zij kan met een paar klikken bekijken wat je wil laten zien.
  • De snelheid van reageren als je heen en weer navigeert is beter met Google Earth. Sowieso hadden de Fransen de belangstelling voor de site een beetje onderschat: direct na het online gaan, ging de site plat door de overweldigende belangstelling!
  • Het gebruiksgemak van Google Earth is een stuk beter.
  • Met Google Earth integreer je makkelijker andere informatie door de beelden die je ziet. Dat kan wel met GéoPortail, door rechtsonder, onder 'Afficher', het driehoekje wat naar beneden te schuiven, en daar te kiezen met wat voor soort andere informatie je de beelden wil vermengen. Je hebt hier de keuzen uit kaarten ('Cartes'), hoogteinformatie ('Relief'), en wegen ('Routes').

Hieronder: foto van het dalstation van de Aeroski lift in Tignes, met GéoPortail.



Ter vergelijking hieronder: het maximale detail van Tignes in Google Earth:

Samenvattend: GéoPortail is super vanwege het grote detail (in Frankrijk wel te verstaan: er staan alleen maar foto's in van Franse gebieden), maar Google Earth is een stuk beter qua gebruikersgemak. Toch ga ik GéoPortail wel volgen; er wordt hard aan doorontwikkeld!

Links:

  • Een een Engelstalig stukje op Pistehors over GéoPortail.