Thursday, February 16, 2006

Les Arcs - een eerste kennismaking



Les Arcs is een Frans skistation dat gebouwd is tussen 1968 en 1973. Het is een typisch Frans 'tekentafeldorp': op het moment van de bouw was er op de plek van Arc 1600, het eerste station van Les Arcs, geen oorspronkelijk dorp.

Vóór de bouw van Arc 1600 kon je er al wel skiën - er ging vanaf Bourg-Saint-Maurice (BSM) een 2 persoons stoeltjeslift omhoog naar het Hameau des Granges, een klein gehuchtje. Hiervandaan vertrok een tweede 2 persoons stoeltjeslift naar een hoogte van 1700m, iets boven het huidige Arc 1600. Deze liftjes zijn in 1961 geopend. Nu lopen er geen pistes meer naar BSM, maar toen hoorde BSM echt bij het skigebied. Van een inwoner van BSM heb ik wel gehoord dat er nog steeds een paar 'skiroutes' naar BSM zijn, waarbij je de weg enkele malen moet oversteken. Die zijn eigenlijk alleen begaanbaar wanneer er een hoop sneeuw ligt, ook in het dal, en dat gebeurt tegenwoordig niet zo vaak meer.

In 1974 is de eerste verbinding van BSM naar Arc 1600 gebouwd; dat was een kabelbaan. Zonder te stoppen in de kleinere dorpjes waar hij overheen zweefde ging hij in één keer van 810m hoogte naar de 1620m van Arc 1600. Nadeel van deze kabelbaan was dat zijn capaciteit erg gering was.


Daarom heeft men besloten om een treintje, de funiculaire, te bouwen van BSM naar Arc 1600.
Het is gebouwd tussen 1988 tot 1990, en in 1990 ook in gebruik genomen. In dat jaar werd ook de oude kabelbaan buiten werking gesteld. Vanaf het TGV station in BSM loop je zo het dalstation van de funiculaire in, en 7 minuten later sta je al in Arc 1600. Dat is de snelste Franse verbinding van een treinstation naar het hart van een skigebied. Klik hier voor wat foto's van de funiculaire.



Ondanks dat Les Arcs een modern skistation is, vind ik de architectuur meevallen. De gebouwen, zoals die van Arc 1800 hierboven, zien er wel modern uit, maar ondanks dat passen ze best in het landschap. Geen Tignes of Les Menuires-achtige taferelen hier.



Om Arc 2000 populairder te maken werd er in 1983 een promotie film opgenomen, Ski Espace, met Régis Rolland, één van de eerste snowboarders ter wereld ooit, in de hoofdrol. Rolland, lid geweest van het Franse nationale skiteam, kreeg de smaak te pakken, en maakte er de eerste echte ski en snowboard film in het daaropvolgende seizoen. Apocalypse Snow was geboren, een voorloper van de films zoals ze nu door Teton Gravity Research en Matchstick Productions worden gemaakt. Het snowpark bij Arc 1800 dankt er zijn naam aan. Snowboarders van het eerste uur, en mono-skiers vullen de film van ongeveer een half uur.

Les Arcs heeft ook een speed ski piste. Dat is een rechte piste, met de steilheid van een zwarte piste. Het enige dat de skiërs op de brede en erg lange latten hoeven te doen is rechtdoor in de hokken naar beneden te gaan, en dat met snelheden van meer dan 240 km/u. De piste in Les Arcs heeft een helling van 70% en is ongeveer een kilometer lang. Tegenwoordig mag je er als amateurtje ook vanaf onder de leiding van de Les Arcs Sport Club. De baan voor het speed skiën, in het Frans ook wel K.L. (kilomètre lancé) genoemd, is gebouwd boven Arc 2000 voor de olympische spelen in Albertville van 1992. Zie ook dit blog voor wat meer informatie. Bij de olympische spelen van dit jaar is het speed skiën helaas geen officiele disciple meer.



In 2003 is een bijzonder prestigieus project afgerond: de Vanoise Express is opgeleverd op 20 december. Deze kabelbaan smeedt de skigebieden van Les Arcs (2oo km piste) en La Plagne (220 km piste) aan één tot Paradiski. De bekende Franse skiliftenbouwer Poma heeft hem gebouwd, ter overbrugging van het dal tussen Plan Peisey aan de Les Arcs kant, en Les Coches aan de La Plagne kant. De lengte van de baan is 1850 meter en hij kent nauwelijks hoogteverschil: slechts 64 meter. Het is de snelste kabelbaan ter wereld met een snelheid van 45 km/u. Er zijn twee gondels, die aan een eigen kabel hangen en dus onafhankelijk van elkaar heen en weer kunnen bewegen. De gondels zelf bestaan uit twee verdiepingen. Ze hangen boven een dal waarvan de bodem zich soms 300 meter onder de kabelbaan bevindt. Geen lift voor mensen met hoogtevrees dus!

Tot slot nog een overzichtje van de dorpen in het gebied van Les Arcs:

Arc 1600 is het eerst gebouwde dorp van het gebied, en niet al te groot (ongeveer 5000 bedden). Een kalm dorpje, prima geschikt ook voor gezinnen met kinderen.

Arc 1800 is gebouwd in 1975, en over de weg bereikbaar vanaf Arc 1600. Het is het grootste van alle dorpen in Les Arcs (meer dan 20000 bedden), en biedt ook de meeste faciliteiten voor vermaak na het skiën, zoals een bowling baan, een buiten ijsbaan, twee bioscoopzaaltjes, kroegen en nachtclubs, een fitness centrum.

Arc 2000, gebouwd in 1979, is weer wat kleiner dan Arc 1800 en biedt wat minder vermaak. De ligging in het gebied is, net als Arc 1950 wel erg goed. Hooggelegen, en bij de meest uitdagende pistes van het gebied, waaronder de 7 km lange zwart-rode afdaling van de Aiguille Rouge (3226 m) naar Villaroger (1200m). Een prachtige piste, waar ook de uitzichten niet te versmaden zijn.

Arc 1950 (foto hierboven), waarvan de bouw in 2003 is gestart, is in verschillende fases gebouwd, en zal helemaal gereed zijn in 2007. Intrawest heeft het gebouwd, een grote projectontwikkelaar én uitbater van verschillende skigebieden in de Verenigde Staten en Canada, waaronder Whistler Blackcomb. Het is een luxe bergdorpje, en ondanks de nieuwigheid is het in een sfeervolle, zelfs een beetje sprookjesachtige stijl gebouwd, volgens de oude gebruiken uit de streek. Er is ook een thermaal bad in dit dorpje, dat een kleine 4000 bedden telt op dit moment.

Villaroger, gelegen op 1200m, ligt verre van perfect in het skigebied, maar is als dorp erg leuk. Het is nog steeds een authentiek boerendorp, en veel van de accomodaties die er aangeboden worden zijn gewoon kamers of appartementen in een bestaande boerderij. Prima geschikt voor de minder fanatieke skiër die het leuk vind in een authentiek dorpje te zitten.


Vallandry (rechts op de foto), Plan Peisey en Peisey Nancroix liggen meer in de richting van het La Plagne gebied. Hoewel ze niet in het uitdagendste gedeelte van het Les Arcs gebied liggen, bieden ze wel de charme van het skiën in de naaldbossen, en wat meer gemoedelijkheid in de dorpjes zelf, die allen een kleine authentieke dorpskern bezitten. Verder liggen ze ook erg gunstig ten opzichte van de Vanoise Express, voor de mensen die een Paradiski pas hebben in plaats van alleen een Les Arcs pas. Nancroix bezit ook 44 km aan langlauf loipes, en een baithlon stadion waar regelmatig internaltionale wedstrijden gehouden worden. Hier kan je meer informatie over deze dorpen vinden.

Links over Les Arcs:

  • Deze rommelige site (Franstalig) geeft veel informatie over de geschiedenis van Les Arcs. Ook oude foto's en pistekaarten.
  • Dit is een stukje over de geschiedenis van Les Arcs op de officiële site van het gebied.
  • Pistehors met informatie over Apocalypse Snow.
  • Off-piste routes en info over Les Arcs op Espace Arcadien.

Labels: