Saturday, August 06, 2005

Bergstation kabelbaan La Plagne afgebrand

In La Plagne is gister het bergstation van de kabelbaan naar de Bellecôte gletsjer afgebrand. Om een uur of 8 's ochtends zag een herder rook uit het op 3000m hoogte gelegen station komen. Hij heeft de brandweer gewaarschuwd, die onmiddelijk met twee helicopters is gaan blussen. Echter, toen de brandweer ter plaatse kwam sloegen de vlammen al uit het dak.
De schade is groot; behalve de schade aan het station zelf, is er een piste-bully afgebrand. Verder is de hitte zo groot geworden dat de stroomdraad die het bergstation van electriciteit moet voorzien is doorgebrand, en ook de draagkabel van de kabelbaan. Daardoor zijn er twee bakjes te pletter geslagen. Een derde is in het station afgebrand. Gelukkig zat er niemand in, en zijn er gewonden gevallen.

In de zomermaanden komen er ongeveer 11000 mensen per maand naar de gletsjer toe. Niet om te zomerskieën - dat gebeurt al twee jaar niet meer - maar om er deel te nemen aan allerlei andere sportieve aktiviteiten die er georganiseerd worden. Aangezien deze kabelbaan de enige verbinding is met de gletsjer zullen die aktiviteiten niet door kunnen gaan.
De liftmaatschappij wil de kabelbaan weer operationeel hebben in begin december - een zware klus voor de techneuten van Pomagalski, omdat de bouw in de herfst moet gebeuren. Niet een ideale tijd om in het hooggebergte aan het werk te zijn.
Zie dit artikel in de Dauphiné Liberé voor meer info, of bekijk de met Google naar het Engels vertaalde versie.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home