Saturday, July 30, 2005

L2A - 2002 - Off-piste in de problemen (2)

Eenmaal aangekomen in het kantoortje van de pistedienst, werd ons al snel duidelijk waarom we toch opgepikt waren door de helicopter. We waren namelijk omhoog aan het klauteren in de richting van een 'crevasse', een gletsjerspleet. Voor ons onzichtbaar omdat er een laagje sneeuw overheen was gevallen, maar juist nu we aan het lopen waren erg gevaarlijk. De druk van je lichaamsgewicht is dan geconcetreerd op twee schoenen in plaats van twee ski's, en dan zak je dus makkelijker door de sneeuw heen.
Domme sukkels als we waren wisten we nauwelijks van het bestaan van gletsjerspleten, laat staan dat we daar op het moment van omhoog klimmen iets van wisten.
De mensen van de pistedienst waren trouwens ontzettend aardig. Ze vroegen herhaaldelijk of het niet aan hun lag dat we hier beland waren. Het lag natuurlijk niet aan hun, maar aan onszelf. We waren onder een koord gekropen op een plek waar overal bordjes stonden dat je je off-piste begaf...
Verder hoefden we ook niet te betalen voor de helicopter; het was er toevallig één van de gendarmerie, die op surveillance was.
Zo liep het dus allemaal prima af, terwijl er doden hadden kunnen vallen. Met de gletsjerspleet, maar ook doordat Floris zowat van de rand af was geskied een ravijn in. Op de foto van gister zie je dat we nogal dicht bij een heel diepe afgrond waren. Floris skiede hier op volle snelheid naar toe - we dachten immers te weten waar we waren - maar viel vlak voor die rand.
Gelukkig hebben de meeste deelnemers van dit avontuur wel het een en ander geleerd:
  1. Ga niet off-piste zonder iemand die dat gebied goed kent.
  2. Als je toch per sé off-piste wil, doe het dan op stukjes direct langs een piste, zodat je weet wat je doet.

Ik volg al een tijdje www.pistehors.com, en zie daar dat er elk jaar in Frankrijk alleen al heel wat doden vallen door off-piste skieën. Daar zitten ook regelmatig van die figuren zoals wij toen waren tussen - die zonder kennis van het terrein off-piste gaan en in gevaarlijk situaties terechtkomen. Zorg dat dit je niet gebeurt!

Nog een paar foto's van de heli:


Dus, beste internet kindertjes, don't try this at home!

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home