Thursday, November 03, 2005

In een goed TEMPO naar de piste?

Pistehors.com meldt hier dat er een nieuw real-time verkeersinformatie systeem, met de naam TEMPO, is geïnstalleerd op de N91. De N91 is de weg vanaf de autoroute in Grenoble, die je neemt om in de skigebieden van ondermeer Alpe d'Huez en Les 2 Alpes te komen. Met dit informatiesysteem kan je op 3 plaatsen zien hoeveel reistijd je nog nodig hebt. Het werkt met 5 camera's die nummerborden registreren en daarmee de reistijd kunnen berekenen, op een minuut of 2 nauwkeurig.
Hartstikke leuk natuurlijk, maar als je op een ongunstig tijdstip bij Grenoble bent weet je wel zeker dat je er lang over gaat doen om je bestemming te bereiken, en serieuze alternatieven voor de N91 zijn er niet.
Januari 2003 was ik bijvoorbeeld op weg naar Oz-en-Oisans, en er was een modderlawine op de N91 terecht gekomen. Toen konden we een leuke omleiding nemen, over een weggetje dat ten eerste heel erg om was, en ten tweede konden vrachtwagens elkaar er niet goed passeren. Daar was het weggetje te smal voor. Gevolg: de gendarmerie liet er op sommige stukken alleen auto's in één richting passeren, en na een minuut of 10 mocht de andere richting weer. Dus de zaterdagochtend stonden we helaas nog niet op de ski's...
Leuk dat ze dit systeem dus bedacht hebben, maar heel erg veel heb je er niet aan vrees ik. Het beste is om ervoor te zorgen dat je de N91 op een rustig tijdstip pakt. Dan heb je het TEMPO systeem ook niet nodig...

Edit 4 november: Als je Frans kan lezen: op http://www.skipass.com/forums/enmontagne/stations_ski_france/sujet-56746.html staat hierover ook informatie.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

11:26 PM, November 04, 2005  

Post a Comment

<< Home