Monday, January 01, 2007

Een week Val Thorens met matige sneeuw: super skiën bij lekker weer

Afgelopen kerstweek zijn we een weekje wezen skiën in Val Thorens. Hoewel er op dat moment in het gehele alpengebied behoorlijk weinig sneeuw lag, hebben we in de week ervoor dus toch maar besloten te boeken in Val Thorens. Val Thorens zelf ligt op 2300m hoogte en heeft 140 km aan pistes. Het is echter gelegen in het megalomane skigebied Les Trois Vallées, dat in totaliteit 600 pistekilometers heeft, allemaal met liften verbonden. Een aantal jaar geleden was ik al in Les Menuires geweest, een dorp dat in dezelfde vallei (de Vallée de Belleville) ligt als Val Thorens. Voor deze week hadden we een skipas genomen voor het hele Trois Vallées gebied.

We hebben geboekt bij Husk, hoewel we inmiddels geen studenten meer zijn. Dat is eigenlijk best goed bevallen. Je weet dat je geen top appartement krijgt, dat het niet al te ruim is, maar daar staat dan ook een schappelijk prijsje tegenover. Voordeel was dat we de eerste bewoners van dit seizoen van het appartement waren. Het appartementje was nog schoon, dekens waren gloednieuw, badkamertje was net opgeknapt. Verder was de reisleiding prima - in tegenstelling tot bijvoorbeeld eerder met Sportura waren deze reisleiders behulpzaam en vriendelijk.

Tsja, en dan het belangrijkste van de week: de sneeuw... Op skifrance was in de week ervoor gemeld dat er in Val Thorens zelf 35-50 cm lag, en in Les Menuires, Meribel en andere omliggende dorpen zelfs nog een beetje minder. Spannend dus... Twee jaar terug, vroeg in het seizoen in Tignes, viel de sneeuw me erg tegen: erg veel steentjes, en zelfs ook rotspunten die door de sneeuw staken, die het belag en de staalkanten van m'n skies fors beschadigden.

Maar in Val Thorens en de overige valleiën viel de sneeuw me ontzettend mee! Er was inderdaad maar een dun laagje, je moest zeker niet buiten de piste skiën, lang niet alle pistes waren open... Maar de pistes die open waren, en dat waren er meer dan genoeg, waren in een behoorlijk goede toestand. De steentjes die er doorheen kwamen waren grindsteentjes die hoogstens wat krassen op je belag veroorzaken, maar geen rotspunten die je gekoesterde latten vervroegd aan hun pensioen helpen.

En alle Trois Vallées verbindingen waren open. Dus er waren zat leuke skitochten te maken. Daarbij viel de drukte op de pistes en bij de liften me mee. Alleen in Les Menuires waren de pistes en liften wat drukker en ook in wat mindere toestand (behoorlijk ijzig). En wat een fantastisch skigebied is Les Trois Vallées! Groot, ontzettend veel hoge toppen, afwisselende pistes (moeilijk, makkelijk, tussen de bomen door, zuidhelling, noordhelling) en ontzettend goede en snelle liftverbindingen. Heb de hele week geloof ik maar één keer in een vaste stoeltjeslift moeten zitten. De rest was snel en comfortabel.

Tijd voor wat foto's die ik heb genomen deze week...

Uitzicht vanaf La Masse, de noordhelling van Les Menuires. Foto is richting het zuiden genomen.
DSCF1598

Idem
DSCF1600

De Lac Blanc piste vanaf de Funitel Péclet (Val Thorens)
DSCF1606

Laatste afdaling van de dag op de Lac Blanc piste (Val Thorens)
DSCF1612

Zonsondergang vanaf de Lac Blanc piste
DSCF1650

Zicht op de Péclet tijdens zonsondergang
DSCF1740

Uitzicht vanaf de Combe de Vallon piste op de Mont du Vallon (Méribel)
DSCF1617

Uitzicht op de vallei van Méribel
DSCF1621

Uitzicht vanaf de Saulire, tussen de valleien van Méribel en Courchevel
DSCF1626

Uitzicht op de Grande Casse vanaf de Saulire
DSCF1686

Uitzicht op de vallei van Courchevel vanaf de top van de Coqs lift
DSCF1635

Uitzicht vanaf de Col de la Loze tussen Meribel en Courchevel
DSCF1700

Vliegveld van Courchevel
DSCF1693

Uitzicht op St Martin de Belleville
DSCF1641

Uitzicht op Val Thorens vanaf Breche de Rosaël (top van Funitel de Grand Fond)
DSCF1654

Filmpje van het uitzicht vanaf de Funitel de Grand Fond
Klik hier

Uitzicht naar het zuiden vanaf de Mauriënne piste aan de Orelle kant van het Val Thorens gebied
DSCF1658

Cime Caron gondel (Val Thorens)
DSCF1659

Bovenop de Cime de Caron - uitzicht richting het zuiden
DSCF1662

Bovenop de Cime de Caron - filmpje van het uitzicht
Klik hier

Bergstation van de Cime de Caron gondel
DSCF1666

Bovenop de Cime de Caron - uitzicht richting Val Thorens
DSCF1665

Aan het eind van de week waren er 's middags wat wolkenflarden
DSCF1792

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

hey Jon, leuk verhaal weer met mooie foto's. Waar heb je je oude foto's staan? ergens op google ofzo? met dat filmpje....

6:02 PM, January 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

manus

6:03 PM, January 03, 2007  

Post a Comment

<< Home